FAQ

Vilka brukar delta i såddkurser?

En kurs brukar ha mellan 15 och 25 deltagare, ofta något fler kvinnor. Deltagarna brukar vara allt mellan 20 och 65, med en medelålder kring 30-35. Vissa är inne på personlig utveckling, terapi och ibland även andlighet, men många är inte alls inne i den världen. Vi brukar lite skämtsamt säga att sådd är flumkurser för icke-flummare.

Kommer jag att passa in på kursen?

En av de utmärkande kvalitéerna för såddkurserna är den accepterande atmosfären. Lite hårddraget – det kvittar om du glad eller ledsen, sprallig eller tystlåten, osv – bara du är villig att kliva in i gruppen och bjuda på den just du är – om än på ditt sätt, i din takt och efter dina förutsättningar.

Har alla andra gått kurserna innan?

Vi har ett stort antal stammisar som återkommer löpande. Men normalt är det ungefär hälften som har varit på flera såddar, några som har varit på en eller två, och några nykomlingar. Vår erfarenhet är att det skapar en bra dynamik med några stammisar som bidrar med sådd-anda och några förstagångare som kommer med nytt blod och ny energi.

Vad får man ut av att gå på kursen?

Såddarna är inte ”lärokurser”, där man lär sig specifika metoder, tekniker eller synsätt som man sedan använder i vardagen. I stället är sådd upplevelseinriktat. Övningarna i kombination med gemenskap och gruppenergi gör att det ofta sker någon slags transformation. Man får ur sig saker som sitter fast i en, och det gör man för att man rör på sin egen energi, känner sig hållen och blir sedd även i det som är svårt.

Jag är trött, utbränd, sjuk, eller har en skada. Kommer jag att orka vara med?

Såddarna är intensiva, och vi uppmanar alltid deltagarna att lägga sig bredvid och vila, eller gå en promenad själv när det blir för mycket intryck. Men normalt får man mer energi av sådd än vad det tar. Och ingen annan är du själv ställer några krav på dig. Om du behöver ligga på en madrass i hörnet av kurssalen hela kursen så är det fullständigt okej med oss.

Är Tokalynga en teaterskola? Är sådd en teaterkurs?

Tokalynga är en gammal skola på landet, som sedan 25 år är hemvist för Teater Albatross, en fri grupp med rötter inom fysisk teater. Ibland är de med och håller en uppvärmning eller liknande. Men kursen är inte en teater- eller dramakurs.